В периода на естественото им съзряване са най-богати на витамини

...
 В периода на естественото им съзряване са най-богати на витамини
Коментари Харесай

Купувайте сезонни плодове

 
В интервала на естественото им съзряване са най-богати на витамини и минерали
В днешно време през лятото можете да си купите портокали, а през зимата – ягоди. През цялата година се продават всевъзможни плодове, само че експертите по хранене предлагат да купуваме тези, които узряват в съответния сезон. Причината е, че през останалото време те се отглеждат с торове и други добавки за стимулиране на растежа.

Плодовете, зеленчуците и горските плодове, отглеждани в естествения им сезон, ще ви донесат оптимално количество витамини и минерали и ще сведат до най-малко опцията от отравяне и алергични реакции.

Още през май на пазара се появяват сезонни плодове и зеленчуци, само че през юни те получават същинска наслада, мирис и изгоди - тъй като имат натурален интервал на напредък и съзряване. Именно през юни сезонните плодове са отгледани без пестициди и нитрати, не са третирани с восък и други средства за възстановяване на външния им тип, което значи, че са оптимално естествени.

Череши

Сезонните череши съдържат доста витамини B, C, E, K, както и калций, магнезий, желязо, калий, мед, манган, йод и фосфор. Черешата е натурален врач – тя има антисептични и противовъзпалителни свойства, оказва помощ за облекчение на отоци, възстановява работата на мозъка, сърцето, черния дроб и оказва помощ при кашлица.

Вишни

Не всеки обича пресни вишни поради киселия и стипчив усет, само че те са богати на витамини А, С, Е и група В, понижават кръвното налягане, възстановяват работата на сърдечно-съдовата система, усъвършенстват зрението и предаването на нервните импулси. Вишната съдържа и огромно количество флавоноиди - антиоксиданти, както и мелатонин, който оказва помощ за нормализиране на съня, храносмилателния тракт и поддържа равнищата на холестерола в кръвта. Това е натурален антибиотик.

Ягоди

Плодовете на ягодата съдържат доста витамини (A, C, B5, P, E), фолиева киселина, цинк, желязо, фосфор, калций. Те предотвратяват развиването на диабет вид 2, имат противовъзпалителен резултат, усъвършенстват качеството на кръвта и оказват помощ за намаление на холестерола. Ягодите се предлагат на всеки, който има проблеми със зрението, сърдечно-съдовата система, анемия.

Кайсии, праскови

Ако желаете да имате постоянен и дълготраен загар през цялото лято, яжте всеки ден кайсии, праскови и млади моркови - съдържащите се в тях бета-каротеноиди задействат производството на меланин, който е виновен за тена ви. А витамините А и Е съвършено подхранват кожата.

Репички

Младата репичка ни зарежда с огромно количество калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, витамини от група В, както и витамини С и РР.

Краставици

Най-нежните краставици - през юни – са с тънка кора, ароматни и сладки. Но не бързайте с доматите и чушките - макар че са на трапезата ни през цялата година, те стават най-вкусни към края на юли и август.

Зелении

Зелениите през юни са най-полезни. Копърът, магданозът и зеленият лук са богати на фитонциди – субстанции с антибактериално деяние, които оказват помощ при простуда, а босилекът има антивирусно, диуретично, болкоуспокояващо и леко отпускащо деяние. Зеленият фасул и младият грах са отлични източници на растителни протеини, съдържат антиоксиданти и предизвикват загубата на тегло. Естрагонът е богат на мед, манган, натрий, желязо и йод, които подтикват мозъчната активност, оказват помощ за освежаване и укрепват щитовидната жлеза. Малко хора знаят, че заради високото наличие на цинк, калций, селен и фосфор естрагонът има позитивен резултат върху положението на косата и ноктите. В допълнение, растението облекчава възпалението и усъвършенства регенерацията на клетките. А зелените листа от маруля са същински склад за витамини, минерали, фибри и са доста удобни за загуба на тегло.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР